۱۱ آذر ۱۳۹۲، ۱۲:۱۱

گزارش مهر/

ارتفاع؛ نقطه قوت توسعه ورزش اردبیل/ لزوم توجه به گردشگری ورزشی

ارتفاع؛ نقطه قوت توسعه ورزش اردبیل/ لزوم توجه به گردشگری ورزشی

اردبیل – خبرگزاری مهر: کارشناسان معتقدند اجرای تمرینات ورزش حرفه ای، درمان بیماری های کم تحرکی و درمان بیماری های روحی در ارتفاعات از جمله موضوعات جدیدی است که به دلیل نقاط کور برنامه ریزی های ورزش اردبیل مورد غفلت واقع شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، به دلیل موقعیت اقلیمی استان اردبیل تمرین ورزش حرفه ای در ارتفاعات و بهره گیری از امکان طبیعی تمرین در ارتفاع بالای سه هزار متر از جمله موضوعات مهمی است که امروز به عنوان یکی از فرصت های ارتقا کیفی ورزش قهرمانی طرح می شود.

در قالب این طرح ورزشکاران می توانند در ارتفاعات مختلف تمرین های بدنی داشته و به واسطه نتایج قابل توجه به قابلیت های ویژه جسمی در شاخه ورزشی دست یابند.

از سوی دیگر ارتفاع درمانی و درمان بیماری ها با بهره گیری از ارتفاعات از مواردی است که نیاز نه تنها ورزشکاران حرفه ای بلکه عموم علاقه مندان را تامین می کند و با تقویت روحیه  فرد زمینه ساز نشاط اجتماعی خواهد شد.

موضوعی که به نظر می رسد با وجود اجرا در کشورهای پیشرفته مورد غفلت واقع شده و استفاده بهینه ای از امکانات طبیعی استان صورت نمی گیرد.

تمرکز ورزشکار به تمرین در سالن ورزشی

در حال حاضر اغلب رشته های ورزشی بویژه در بخش قهرمانی تمرینات خود را محدود به سالن های ورزشی کرده اند. با این وجود کمبود سالن های ورزشی و نبود امکانات کافی حتی تمرین در فضای بسته سالن را برای ورزشکاران با مشکل مواجه کرده است.

مدیر کل ورزش و جوانان استان اردبیل معتقد است ساخت خانه های ورزش و توسعه سالن های طبقاتی لازمه ورزش قهرمانی است.

احد پازاج با بیان اینکه در حال حاضر احداث سالن های طبقاتی بویژه برای رشته های رزمی از سیاست های اصلی اداره ورزش است، تاکید کرد: تازمانی که چنین امکاناتی محقق نشود نمی توان به درخشش در مسابقات بین المللی امیدوار بود.

تمرین در ارتفاعات از روش های اثبات شده است

با وجود اینکه بیشتر ورزشکاران استان تمرینات خود را محصور به سالن های ورزشی کرده اند، مسئول کمیته پزشکی فدراسیون کوهنوردی ایران در اظهارات قابل توجهی از ضرورت اجرای طرح تمرین در ارتفاعات می گوید.

جلال الدین شاهبازی با بیان اینکه این طرح در کشورهای پیشرفته طی آزمایشهای علمی به اثبات رسیده است، اضافه کرد: تجربه نشان می دهد تمرین ورزشکار در ارتفاعات می تواند زمینه ساز افزایش تهویه ریوی، افزایش توان عضله در شرایط کمبود اکسیژن و افزایش میوگلوبین شود.

وی یاد آور شد: تیم شنای آمریکا که توانست در دور قبلی مسابقات جهانی 18 مدال طلا از آن خود کند با بهره گیری از این طرح به موفقیت خود دست یافته بود. تمرین در ارتفاعات و استراحت در ارتفاع پایین رمز موفقیت این تیم عنوان شده بود.

ارتفاع درمانی، مقوله ای نیازمند توجه

شاهبازی معتقد است وجود ارتفاعات سبلان و تالش امکان قابل توجهی را برای اجرای تمرینات ورزشی ورزشکاران در این استان فراهم کرده است.

وی با تاکید به اینکه بهره گیری از ارتفاعات محدود به ورزشکاران حرفه ای نیست، ادامه داد: علاوه بر این ارتفاع درمانی برای بیماری هایی که فرد از تحرک کم دچار آن شده است از جمله پیشنهاداتی است که توسط کارشناسان حوزه بهداشت و درمان طرح می شود.

در قالب این طرح فرد با اجرای تمرینات ورزشی در ارتفاعات و اقدام به کوهنوردی و ارتفاع پیمایی می تواند زمینه درمان برخی بیماری ها از جمله تحرک کم، تحلیل عضلات و پوکی استخوان را موجب شود.

به گفته شاهبازی ارتفاع می تواند زمینه ساز بیماری از یکسو و زمینه ساز درمان بیماری از سوی دیگر شود. در تجویز این شیوه درمانی باید به سلامت و بدن فرد توجه شده و متناسب با آن پیشنهاداتی صورت گیرد.

به گفته این دکتر داروساز افرادی که از بیماری های قلبی و ریوی رنج می برند، به دلیل ضعف جسمی نمی توانند به ارتفاعات بالای سه هزار متر رجوع کنند.

درمان بیماری های روانی در ارتفاعات

علاوه بر درمان بیماری های جسمی توصیه پزشکان به استفاده از ارتفاعات برای درمان بیماری های روحی روانی است. بطوریکه شیوع بیمار های روانی در اردبیل در سال های اخیر همواره از دغدغه هایی بوده است که کنترل آن برنامه ریزی نشده و در سایه غفلت برنامه ها تشدید نیز شده است.

شاهبازی در این خصوص تصریح کرد: ورزش هایی از جمله کوهپیمایی از جمله شاخه های ورزشی است که می تواند روحیه خودباوری، نشاط اجتماعی و کار جمعی را تقویت کند.

مربی کوهنوردی با تاکید به لزوم توجه به بهداشت روانی جامعه اردبیل اضافه کرد: در حال حاضر امکان طبیعی اردبیل فرصتی است که می تواند با برنامه ریزی دستگاه ها به عنوان یکی از زمینه های کنترل این گروه از بیماری ها مورد استفاده قرار گیرد.

اجرای بازی های مفرح در جنگل ها

وی با بیان اینکه علاوه بر ارتفاعات کوهستانی، جنگل نیز می تواند برای اجرای بازی های مفرح مورد استفاده قرار گیرد، اضافه کرد: نمونه این طرح اجرای راپل، نردبان نوردی و طناب بازی در جنگل های فرانسه است.

شاهبازی افزود: در این گروه از سرگرمی ها کابل هایی در ارتفاعات درختان بلند کشیده می شود و بازی های مختلفی از طریق این کابلها به اجرا در می آید. اجرای این طرح به سادگی در مناطق جنگلی اردبیل ممکن خواهد بود.

مدیریتی که غافل از طرح های نوین است

با وجود اینکه استفاده متفاوت از ارتفاعات با هدف درمان بیماری و تمرینات ورزش حرفه ای از سوی کارشناسان طرح می شود، ورزش اردبیل در اجرای برنامه های خود حتی استقبالی از طرحهای نوین ندارد.

بطوریکه بی توجهی به ذهن های خلاق و نخبه های ورزشی موجب شده است، ورزش اردبیل سال ها در حیطه تکرار بیافتد و در این میان برخی ورزشکاران به پاس تلاش شبانه روزی در رقابتهای ملی و بین المللی بدرخشند.

کارشناسان معتقدند ورزش اردبیل در صورتی خواهد توانست وارد عرصه های جدید شود، که  با بهره گیری از نظرات کارشناسی نخبگان این دور باطل را در هم شکند.

...........................

گزارش: ونوس بهنود

کد خبر 2187063

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha